Origami, Japonca “ori” (katlamak) ve “kami” (kağıt) sözcüklerinin birleşiminden meydana gelen kağıt katlama sanatıdır ve ilk olarak M.Ö.250’de kağıdı icat eden Çinli’ler tarafından icra edilmiştir.Daha sonra budist rahipler tarafından Japonya’ya taşınmış ve asıl gelişimini burada sürdürmüş.O dönemde kağıt az bulunan ve oldukça pahalı bir materyaldi bu nedenle çoğunlukla zenginler tarafından, dini törenlerde gizli ve kutsal öğeleri saklamak amacıyla kullanılmış. Ama zamanla dinsel bir öğe olmaktan çıkmış, yaratılan çeşitliliklerle daha çok bir halk eğlencesi haline gelmiştir. Mesela düğün törenlerinde Japon geleneksel içkisi ‘’sake’’yeni çifte şans getirmesi için, kağıttan yapılan kelebeklerle süslü olarak sunulurmuş.Bir de buruk bir hikayesi olan turna kuşları…
‘Kağıttan Bin Turna Kuşu’ efsanesine göre, birisi eğer kağıttan 1000 adet turna kuşu yaparsa, tanrılar bu kişinin dileğini yerine getirecektir.Hiroşima’da patlayan atom bombası sonucu radyasyondan lösemi olan on yaşındaki Sadako Sasaki, iyileşmek dileğiyle kağıttan turna yapmaya başlar,bir yandan da konuşur onlarla “Kanatlarınıza ‘huzur’ yazacağım. Böylece tüm dünyada uçabileceksiniz.” der.Ancak 644. turnayı katlarken yaşama veda eder.Geride kalan 356 turnayı arkadaşları tamamlayıp küçük bedenini o turnalarla birlikte gömerler. O günden bu yana turna kuşu barışın ve nükleer silahsızlanmanın simgesi olur.
Japonca kağıt yani ‘’kami’’ yine Japonca da ‘’tanrı’’ kelimesi ile sesteştir belki de bu yüzden kağıt ve ondan yapılan kitap kutsaldır. Bu nedenle klasik origamide kesmek,yapıştırmak,yırtmak,boyamak gibi müdahaleler bu kutsal şeye karşı, saygısızlık olarak değerlendirildiğinden, yasaktır.Genellikle de kare bir kağıt kullanılır.Bu gelenekçilikten dolayı son 1000 yılda sadece 70 tane model geliştirilebilmiş.Bu kadar gelenekçilik yaratıcılığı sekteye uğratmış gibi görünse de bu katı kurallardan kaçmak için origaminin çeşitleri ortaya çıkmıştır.Modern origami,mimari origami,pop-up origami gibi.. Bir de krigami vardır ki o da kağıt kesme sanatıdır…
Bu kadar origami dedikten sonra önüme çıkan bu tuvalet kağıdını sizlerle paylaşmaktan geri duramadım.Tuvalette uzun süre kalanlar için eşsiz bir tasarım.