Sabancı Üniversitesi ve Unilever’in ortaklaşa yürüttüğü bir toplumsal duyarlılık projesi olan çöp(m)adam, kentsel atıklarımızın geri dönüşümüyle ilgili.Proje ile hergün çöpe attığımız cips, çikolata, şekerleme ambalajlarından çanta ve aksesuar yapan ev kadınlarına, para kazandırılması ve bunun düzenli bir gelir haline gelmesi amaçlanıyor.
Proje eğer gerçekten kurucularının beklentilerini karşılarsa, yoksulluğu engelleyeceklermiş.Türkiye’yi çöplerimiz kurtaracaktır!
Çünkü derler ki ”çöp(m)adam kadınlar, kadınlara özgüven kazandırılması, yoksulluğun engellenmesi, çevrenin korunması vb. alanlarda toplum düzeyinde bir farkındalığın oluşturulmasını sağlamaktadır.”
”Bizler, herkesin insanlık onuruyla yaşama hakkına sahip olduğuna inanıyoruz. Bizler ayrıca, herkesin dünyanın iyiliği için belli sorumlulukları olduğuna inanıyoruz. Çantalarımızdan birini alarak, hem kadınlarımızın insanlık onuruyla yaşamalarına yardımcı oluyorsunuz; hem de dünyanın iyiliği için üzerinize düşen sorumluluğun bir kısmını yerine getirmiş oluyorsunuz.”
Sabancı Üniversitesi öğrencilerinin yoksulluk anlayışı magnum ambalajlarından yapılan çantalar kadar sığ belli ki.Hayır proje kötüdür demiyorum, ama çantaları yapan kadınlara çöp(m)adam demenin de, bahsedilen insanlık onuruna yaraşır birşey olduğunu düşünmüyorum.
Eğer bende bu proje için birşeyler yapmak istiyorum diyorsanız, buradan ürünlerden satın alabilir yada bu malzemeleri biriktirip onlara ulaştırabilirsiniz.
Kullandıkları Atıklar
- Jelatin vb. paket kağıtları
- Cips, bisküvi ve çikolata ambalajları
- Kahve poşetleri (3in1, vb.)
- Çorba vb. kuru gıda ambalajları
- Esnemeyen plastik torbalar
- Kullanılmış A4 kağıt
- Magazin ve dergiler
Şunu da belirtmek isterim ki ambalajlar yeni bir ürün haline getirilmeden önce yıkanıp, sterilize ediliyormuş.Çikolata ambalajları yıkanmasa keşke..